Honlap Tartalom (Térkép)

  Tisztelt Miniszterelnök úr

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr részére

 

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Kedves Feri!

 

Erősíttesd a fegyveresek és rendvédelmiek belbiztonságát, belső elhárítását a Miniszterelnök közvetlen környezetéhez rendelt központosított, célszerűen átszervezett és összevont szervezettel, melyet már koncepcionálisan megfogalmaztam évekkel ezelőtt. Minden információd meglesz, közvetlenül és kozmetikázatlanul. Neked fontos, lásd be mielőbb!

Évekkel ezelőtti néhány perces beszélgetésünk alapján még nem álltak Hozzád elég közel a magyar titkosszolgálatok, úgy vélelmeztem. Amennyiben ez még nem változott meg alapvetően, úgy sürgősen változtass, mert mindenből kimaradhatsz, amit egy Miniszterelnök nem engedhet meg magának. Egy sikeres Miniszterelnök úgy dolgozik együtt , összhangban a titkosszolgálataival, mint a egy zeneművész a zeneszerszámjával, lásd a világtörténelmet! Tudod, hogy esetleg hányan élhetnek vissza azzal, hogy nincs elég időd és érzékenységed a titkosszolgálatok hatékonyabb hasznosítására? Ettől még önjáróvá is válhat a "rendszer alattad vagy a hátad mögött", ami számodra sem jó, hátmég a mi állampolgári érdekeink számára!

Állampolgárként és biztonságpolitikusként segíteni szeretnék, bár inkább segíteni akarom azt a területet, amelyet meglehetősen alaposan ismerek, kiemelten a magyar vonatkozásokra:

-Nemzetközi biztonság;

-komplex magyar biztonság: politikai-, társadalmi-, gazdasági-,jogi-, szociális-, egészségügyi-, környezetvédelmi-, rendvédelmi-biztonságegyüttes;

-honvédségi, rendőrségi, nemzetbiztonság(titkosszolgálati), más rendvédelmi szervek "örökölt" aránytalanságai;

-törvényi szabályozások;

-átfedések, párhuzamosságok, együttműködési diszharmóniák, irányítási anomáliák, költségvetési aránytalanságok, személyi-dologi-fejlesztési költség célszerűtlenségek;

-a cégek és  lakosság felé irányuló állami biztonsági szolgáltatás hatékonysági problémái, melyek 1990 óta  halmozódnak illetve a kormányok mostohagyerekei, ritka kivétellel!

Nyitott, közvetlen, őszinte, együttműködő és bizonyosan segíteni is tudó állampolgárként kereslek meg, mert segíteni szeretnék, különösen ha bevonsz társadalmi tanácsadóid közé, csapattagnak.

Látva, tudva, felelősségérzettel együtt érezve az országos problémákkal szeretnék tenni az országomért, az állampolgárokért és a családomért, különösen az unokáim jelenének és jövőjének biztonságáért. Ez az ország és ennek biztonsága az enyém is, a biztonság nem a kormány privilégiuma. Mi állampolgárok és egyszerű civilek szeretnénk magyar és EU-s állampolgári jogaink és kötelezettségeink alapján a közvetlen, részvételi demokrácia alapján is mindjobban részt venni a sorsunk formálásában. A rendszerváltással megszűnt diktatúrának örültünk, de a közvetett, képviseleti demokráciát is már szeretnénk közvetlenebb, személyes részvételi demokráciává fejleszteni 17 év után! Ebben az EU élenjár, mi pedig ismét le vagyunk ettől is maradva, de erről már csak mi tehetünk! Az EU a civil-katonai(rendvédelmi) kapcsolatokban a civil oldal bevonásával, ellenőrzési funkciójával sokkal előbb jár, mint mi. Ne maradjunk el mi sem Miniszterelnök úr! Ennek apropójából szól ez az anyagom is.

Ismerem és tudom a történelmet, a politikát, a nemzetközi és a magyar biztonságpolitikai, biztonsági gyakorlatot, ennek hazai optimalizálhatóságát: biztonsági kihívások-koncepció-stratégia-célok-feladatok-feladatmegosztás-szabályozások-szervezések-irányítás-működtetés-ellenőrzés(belső elhárítás is)-költségvetés.

Nem lehet Magyarország és az itt élők biztonságát elaprózva, fegyveres-rendvédelmi szervenként feldogozni és kezelni, hanem csak átfogó szemlélettel, de főként a mindenkori kormányok egyik prioritásaként.

A valóságtól végtelenül elrugaszkodott és szinte minden biztonságpolitikai szakértelmet nélkülöző például egy olyan kormánydöntés, hogy az öt magyar titkosszolgálatból hármat kell "csinálni".

Először meg kell határozni az ország veszélyek jellegét és szerkezetét, ebből le kell vezetni ezek kezelésének stratégiáját, majd ebből eljutni a katonai, rendőri, titkosszolgálati, stb. feladatmegosztáshoz, irányításhoz, szervezéshez, működtetéshez, ellenőrzéshez és nem utolsósorban a költségvetési arányokhoz. Ezek után lehet csak felelősséggel megmondani, hogy hány titkosszolgálat kell a Magyarországot fenyegető legalattomosabb veszélyek megelőzésére, elhárítására, kezelésére. Ez a 2006-os kormánydöntés előtt nem így történt, a rendelkezésemre álló többoldalú informális hírkomplexumom szerint!

Egy Miniszterelnököt  igen sok feladat, teher, probléma befolyásol, ami természetes, de jól kiválasztott szakértői csapatokkal minden kezelhető, hiszen sok értelmes és használható ember van ebben az országban, ne pazaroljuk el Őket!

Az is látható, hogy a baloldali kormányidőszakokban, érthetően a szolidaritás, a társadalmi igazságosság, az oktatás, az egészségügy, a fiatalok, a nyugdíjasok, a gazdaság, a fejlesztések kapnak jelentős prioritást.

Viszont a biztonságot szavatoló fegyveresek és rendvédelmiek aránytalanul és igazságtalanul, a lakosság biztonságának kárára, biztonsági kockázatait, védelmi hatékonytalanságát növelve kerülnek hátrányba. Persze a költségvetés helyzete sajnos nem nyújt sok mozgásteret, de a jelenlegi "védelmi költségvetésrészeken" belül igen sok és sokrétű mozgásterünk van! Ez bizony messze nincs kihasználva!

Hogy a teljes biztonsági-védelmi szektor racionalizálásához  kétharmados törvénymódosítások is kellenének, na ehhez kell ma Magyarországon egy kis "politikai művészet", bizony meg kell találni ezeket a "művészeket"! Megéri, hiszen a lét-jog-közbiztonságunkról is szó van, az adófizetők állami biztonsági szolgáltatásáról!

Nem jó például az sem, hogy négy minisztériumnál van szétforgácsolva  a magyar védelmi hatékonyság.

Az egyes rendvédelmi szervezetek belső ellenőrzési, belső elhárítási szervezeti egységei az egyes szervezetek vezetőihez tartoznak. Mi gondolsz mi jön ki onnan? Az, amit kiadnak Neked, dehát mit adnak ki? Gondolkodj el ezen, legyen (korlátozott) bizalmad emberekhez, de most érzed mekkora a gond, ugyanis a mostani rendőrségi problémahalmaz egyik kulcsa egy kemény, határozott belső elhárítás. Te ismersz erre alkalmas embert? Mert nagyon kevés van! Segítek választani, egy erre alkalmas csapat részeként!

Hála Istennek, hogy eddig elkerült Bennünket egy terrorcselekmény(remélem, hogy ez így is marad), egy infrastruktúrális támadás(infokommunikáció, vízellátás, energiaellátás, stb). Félek, hogy egy ilyen cselekmény megelőzése, elhárítása, kezelése sem lenne problémamentes részünkről, hiszen nincs is ilyen gyakorlatunk, jóllehet nemzetközi segítséget is kapnánk. Ezekhez az eseményekhez "kemény fiúk" kellenek, ami megvan a "rendszerünkben", de nem eléggé általános.

El kell mondanom Neked, hogy a fegyveresek és a rendvédelmiek  nem a felesleges rosszak, hanem "magunkból" való szakemberek, értünk, csak bánni kell velük tudni, amit sokszorosan meghálálnak! Nem lehet monetáris-fiskális szemlélettel kezelni Őket sem, mert sokkal többek, mint közgazdasági kategóriák! Elvontok kedvezményeket, juttatásokat, miközben kontraszelektálódhatnak, lásd a jelenlegi rendőrségi problémahalmazt! Az életüket is kockáztató embereket minden okos állam és kormány a feladataiknak megfelelőn megfizeti, nézess körül a világban. Nincs itt a világbéke és sajnos még közel sincs. Arra se támaszkodj egészen, hogy a nemzetközi szövetségesek mindenben megvédenek, mindentől, teljesen önzetlenül. Ez meseszerű lenne és nem is igaz, meg kell őrizni a védelmi képességünk nemzeti elemeit, mert senki sem fog Bennünket úgy megvédeni, mint mi önmagunkat, bizonyos kereteken belül.  

Adasd vissza a biztonságiak társadalmi rangját, mert nekünk adófizetőknek az adóforintjainkért sokkal nagyobb biztonság jár. Ne dőlj be a hozzá nem értő fiskális és politikai lakájoknak, mert ez Neked sem jelent majd trófeát.

Az a legnagyobb baj, hogy nincs a kormányodban, a pártelnökségedben egy olyan személy sem, aki megfelelő elkötelezettséggel és tekintéllyel képviselje a komplex, magyar biztonsági-védelmi szektort!

NINCS AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBŐL  MEGÖRÖKÖLT BIZTONSÁGI-VÉDELMI STRUKTÚRÁBÓL, GYAKORLATBÓL A MAI BIZTONSÁGI KIHÍVÁSONAK  MEGFELELŐ VÉDELMI KÉPESSÉGÜNK. VISZONT EZT A NEM TÚL KORSZERŰ KÉPESSÉGÜNKET A JELENLEGI KÖLTSÉGVETÉSI KERETEKBŐL IS MÁR SOKKAL HATÉKONYABBÁ LEHETNE TENNI!

Mindezeket azért is írtam le, mert valószínűleg senki nem "mer" a közvetlen környezetedből ilyan őszinte lenni, de lehet, hogy nem is akar, tehát legalább tőlem hallj  "őszinte szavakat és  gondolatokat".

 

Baja, 2007.05.18.

 

sok szerencsét, jó egészséget és eredményes munkát kívánok országunkért, mindnyájunkért

 

baráti üdvözlettel

 

várhalmi miklós

biztonságpolitikus

biztonságpolitikai szakértő

az MSZP Választmányának volt tagja

www.varhalmi.hu

 

A PDF formátumú dokumentumok olvasáshoz,
az Adobe Reader program letölthető az alábbi helyről:

Megtekintés vagy letöltés: PDF formátumban, RTF formátumban
Nyomtatás Hivatkozás küldése
Honlap Tartalom (Térkép)

Dr. Várhalmi A. Miklós (PhD) * H-6500 Baja, Szarvas Gábor u. 3. * SKYPE név: vamiklos * Tel: +36-21-2525010 * Fax.: +36-79-326581 * varhalmi.miklos(kukac)baja(pont)hu